Nieuwe surfclub langs de zeedijk van Oostende

VZW Inside Outside heeft plannen om een nieuwe surfclub te bouwen langs de zeedijk van Oostende.

FANTASTISCH NIEUWS UIT OOSTENDE! VZW Inside Outside heeft plannen om een nieuwe surfclub te bouwen langs de zeedijk van Oostende. Dit verhaal kadert binnen een breder masterplan om Oostende op de kaart te zetten als watersportparadijs waarbij de verschillende clubs willen samenwerken. De nieuwbouw wordt een heuse blikvanger die de plek nieuw leven zal inblazen en het comfort van de watersporters sterk zal verbeteren. 

Het gebouw komt op dezelfde plek als het bestaande clubhuis. In de betonnen sokkel komt een ruime opslagplaats voor (huur)materiaal, lockers voor leden, kleedkamers en een technische ruimte. De bovenbouw wordt opgetrokken uit een lichte houtmassiefbouw en bestaat uit drie speelse volumes met groendaken op helling. Eén vleugel wordt ingericht als gemeenschapsvoorziening met gedeeld publiek sanitair en een EHBO-post. Centraal in het gebouw komt het horecagedeelte met daarnaast een polyvalente evenementenruimte, allemaal verbonden met elkaar. Rondom het clubhuis komt een trappenpartij die de verbinding maakt met het strand en de dijk. 

Nick Willems, medebestuurder bij maf architecten en zelf fervent watersporter omschrijft het als volgt: “Met zijn frivole vormgeving oogt het gebouw als een luchtig paviljoen op een verbreed stuk dijk. Het nestelt zich op de grens tussen strand en dijk en stelt zich uitnodigend op naar alle gebruikers. We hebben maximaal ingezet op het ontwerpen van een subtiel en bescheiden volume, de hellende vlakken accentueren daarbij strategische zichten naar de omgeving. Het gebouw beoogt een nieuw allesomvattend geheel te worden: de grotere opslagruimte zal het strand vrijwaren van extra constructies. We zien dit als een stevige betonnen kuip die deels ingegraven zal zijn, zo kunnen we het strandniveau doortrekken en zelfs verhogen tot tegen het clubgebouw. De huidige zwakke plek in de kustdefensie, wordt op die manier weggewerkt en verbeterd. De plint waarop het clubhuis staat, zoekt aansluiting bij de recente dijk-verhogendemaatregelen en het kustdefensieplan. Het gebouw zal gewapend zijn voor de toekomst. We kijken uit naar de volgende fases!”

Olivier Lahaye, voorzitter van VZW Inside Outside: “De omgevingsvergunning werd aangevraagd in maart 2024. De opmaak van het uitvoeringsdossier door het architectenteam en ingenieurs wordt gepland voor het najaar van 2024, waarna we op zoek gaan naar de gepaste aannemer om de werken na de zomer van 2025 te starten. Het doel is om open te gaan tegen de zomer van 2026 en onze leden zo snel mogelijk te kunnen verwelkomen. We zijn hier al even mee bezig achter de schermen, maar nu komt alles in een stroomversnelling. Dit wordt echt een meerwaarde voor Oostende. Wordt vervolgd!”

Opdrachtgever: VZW Inside Outside Oostende
Architect: maf architecten bv, Kortrijk
Ir. stabiliteit: Mouton, Gent
Ir. Technieken/EPB/VV/VC: Vinco Engineering, Denderhoutem

Lees verder

Nieuw! Wingfoil lessen

De laatste nieuwe rage in watersporten is wel degelijk het Wing Foilen! Natuurlijk doen we als club Inside Outside meteen mee met deze nieuwe sport.

Seaweed wandeling op zondag 23 juni

Via een leerrijke wandeling olv chef-kok Donald Deschacht, maak je kennis met de eetbare zeewieren in de Spuikom.

Start Windsurf Rookie Team 2024

Het Windsurf Rookie team is er weer vanaf Juli tot en met September.

Welkom bij de gezelligste watersportclub van het land

Surfclub Inside Outside is één van de enige clubs in België die zowel een locatie heeft aan een plas als aan de zee. Wind-en watersporten staan er centraal.